Studieliv med et stærkt sammenhold

23-årige Mia McCaul kommer oprindeligt fra Aarhus, men flyttede sidste år til Haderslev for at læse grafisk og visuel kommunikation på UC Syd. Her har hun fundet et studiemiljø præget af stærkt sammenhold og ro til at læse uden at skulle prioritere et fritidsjob, ikke mindst fordi huslejen er lav, sammenlignet med andre studiebyer.

23-årige Mia McCaul kommer oprindeligt fra Aarhus, men flyttede sidste år til Haderslev for at læse grafisk og visuel kommunikation på UC Syd. Her har hun fundet et studiemiljø præget af stærkt sammenhold og ro til at læse uden at skulle prioritere et fritidsjob, ikke mindst fordi huslejen er lav, sammenlignet med andre studiebyer.

Det var under et sabbatår, hvor Mia McCaul gik på Designskolen i Aarhus i et enkelt semester, at hun fandt sin rette hylde og besluttede, at visuel og grafisk kommunikation skulle blive hendes studieretning. Oprindeligt søgte hun ind på Designskolen i Kolding med professionsbacheloren i grafisk kommunikation i Haderslev som andenprioritet, men i dag er hun ualmindelig glad for, at hun kom ind på studiet på UC Syd.

– Det er et megefedt studie. Skolen er så altoplsugende på den gode måde og jeg er så meget inde i mit studie, studiekammerater og lektier, at jeg ikke har tid til andet. Jeg føler, jeg lever i en boble på den positive måde. Alt det, jeg havde forventet, er blevet endnu bedre af, at jeg er kommet herned på en skole, som er så intens, som den er. Det føles nærmest som at være på højskole, fortæller Mia McCaul og uddyber:

– Jeg føler 100 procent, at jeg er havnet på det rigtige studie det rigtige sted. I starten kendte jeg ikke ret meget til Haderslev eller til skolen, men jeg er blevet så positivt overrasket. Jeg har fundet nogle mennesker, jeg svinger rigtig godt med og den projektorienterede tilgang, skolen har, passer godt til mig.

Studieliv med et stærkt sammenhold

Skaber selv studiemiljøet
Det var vigtigt for Mia McCaul at blive i Jylland under studietiden, så der ikke var for langt hjem til familien og vennerne i Aarhus.

– Jeg har ikke haft behov for at flytte til en storby endnu. I starten havde jeg selvfølgelig mine bekymringer om at flytte til en helt ny by, for jeg vidste godt, jeg ikke ville komme til at shoppe og gå på cafe på samme måde. Men det har faktisk gjort en kæmpestor forskel at flytte herned. Jeg synes f. eks., vi er rigtig gode til selv at skabe tingene, for et studieliv er i høj grad noget, du skaber, ikke flytter til. Det bliver man selv en del af og får ikke bare forærende, forklarer Mia McCaul om sit studieliv.

Hun er en del af en lille årgang med 35 studerende, der har skabt sig et stærkt sammenhold.

– Haderslev Ungdomsråd gør meget for at skabe et fedt studiemiljø, men når man ikke er så mange studerende på et hold, bliver man også motiveret til at arrangere fester og skabe et godt studiemiljø selv. Vi laver så mange fede ting sammen i fritiden, fortæller Mia McGaul, der bl.a. mødes med sine studiekammerater til rundbold i Damparken, spiller badminton, skater på Streetdome, drikker øl på Tribunen og går til fredagsbar på studiet.

– Hvis jeg boede i Aarhus tror jeg, mit studieliv ville have været et helt andet. Så ville jeg være distraheret af, at jeg havde min faste vennekreds og ville være nødt til at have et fritidsjob, fordi huslejen er så forfærdelig høj i Aarhus. Så ville jeg ikke have tid til at fokusere på alt det, jeg har lige her, siger Mia McCaul.

2.500 kr. i husleje
Mia McCaul bor sammen med to studiekammerater i en fire-værelses lejlighed centralt i Haderslev, to minutters gang fra UC Syd.

– Jeg havde hørt fra en tidligere studerende, at det var enormt billigt og let at finde en lejlighed i Haderslev og der var også flere gode boliger at vælge imellem. Vi fandt en gammel charmerende herskabslejlighed på 120 kvadratmeter med trægulve, franske døre og højt til loftet, hvor vi hver har et værelse på 20 kvadratmeter, stue, køkken og bad. Det betaler vi hver især 2.500 kr. for inklusiv vand og varme.  Det synes jeg er sindssygt billigt – mine gamle venner i Aarhus er ved at falde ned fra stolen, når de hører, hvad jeg sidder for i husleje. Det gør, at jeg ikke føler mig presset til at skulle tage et studiejob eller SU-lån, så jeg kan koncentere mig om studiet. Det giver en kæmpero. Hvis jeg har gang i for mange tid, bliver det en stressfaktor og kommer til at fylde for meget mentalt, så jeg ikke kan yde i uddannelsessammenhæng. Her har jeg overskud til at tage min uddannelse seriøst, siger hun.

Hun vil ikke afvise, at hun på et tidspunkt får lyst til at bo i en storby, men som studieby har Haderslev været ideel:

– Mange studerende flytter til København for at opleve bylivet og få den pakke oveni studiet. Men de, der virkelig brænder for den uddannelse, jeg går på, har ikke noget imod at flytte ned til en lidt mindre by, fordi de brænder så meget for studieretningen. Og selvom Haderslev er lille, kan tingene også godt komme til dig. Vi får serveret så mange ting på vores tallerken, at vi bliver mere end mætte. Niveauet er højt og skolen sætter høje ambitioner.  Og så har vi et meget tæt fællesskab som skole og hold, fordi det er så lille en by og vi løfter i flok, så vi bliver dygtige, forklarer Mia McCaul.

– Jeg kommer nok til at vende tilbage til Aarhus på et tidspunkt, men Haderslev vil altid have en plads i mit hjerte, for det var det sted, hvor jeg fik lov til at få et pusterum fra byliv og fuldtidsarbejde ved siden af studiet. Jeg havde nogle kriser i Aarhus med mange forventninger til, hvordan man skal være i studiemiljøet og der er lidt mere ro på hernede. Mit studie er en lille osteklokke med alt det gode og jeg kommer til at forbinde Haderslev med en rigtig god tid.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin